Waarom ‘refurbished’ kopen een slimme(re) keuze is - Back in Use

Steeds meer mensen overwegen om een refurbished smartphone aan te kopen in plaats van een nieuw toestel. Dit geeft namelijk enkele aanzienlijke voordelen. Toch schrikt het kopen van een tweedehands toestel sommigen nog af. In dit artikel lees je enkele motieven die aantonen dat ‘refurbished’ ook voor jou de juiste keuze kan zijn.

Wat betekent refurbished?

Refurbished is de Engelse vertaling voor ‘gereviseerd’. Reviseren betekent ‘controleren en eventueel corrigeren of herstellen’. (bron: encyclo) De toestellen zijn dus al eens eerder gebruikt, maar worden hierna volledig gecontroleerd. Tientallen functionaliteitstests wijzen uit of er al dan niet een herstelling dient te gebeuren.

Het is dus niet noodzakelijk dat een refurbished smartphone in eerste instantie defect was, wat velen wel nog denken. Daarnaast worden de toestellen volledig gedatawiped, zodat er ook intern geen sporen van de eerste gebruiker terug te vinden zijn.

Duurzaamheid

Het kopen van refurbished elektronische toestellen heeft twee grote ecologische voordelen:

- Het gehele elektronische afval dat wordt geproduceerd bij het vernietigen van gebruikte producten wordt verminderd.
- Er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt om jouw nieuw toestel te produceren.

Milieubewuste consumenten maken zich steeds meer zorgen dat bepaald koopgedrag een negatieve invloed heeft op de planeet en leren dankzij deze voordelen refurbished producten te waarderen. Doe zelf de test met onze CO2-calculator hoeveel CO2 je bespaart door het hergebruik je oude toestel.

Goedkoper

Een ander belangrijk voordeel van het kopen van refurbished producten is dat je er wat geld mee uitspaart. Het prijsverschil tussen nieuwe en gebruikt toestellen kan aanzienlijk zijn. Het feit dat de meeste van deze producten goedkoper zijn, betekent niet dat hun kwaliteit minder is of dat ze niet aan de normen voldoen. De lagere kosten zijn een stimulans omdat het om een wederverkoop gaat.

Daarnaast heeft het toestel al een eerste gebruiker gehad, wat ook maakt dat de prijs goedkoper kan.

Garantie

Ook refurbished toestellen vallen onder een garantieplicht. De wettelijke garantieperiode van een refurbished toestel is één jaar. Dit geeft jou genoeg tijd om eventuele defecten toch nog op te sporen.

 

A -, B - of C - Grade

What you see is what you get. Wanneer er toch gebruikssporen op het toestel te vinden zijn, worden deze aangeduid met een grade:

Een A-grade toestel is zo goed als nieuw. Het apparaat is nagenoeg in perfecte staat.

Een B-grade refurbished toestel, heeft een goede conditie. Dit betekent dat het apparaat er heel netjes en bijna als nieuw uitziet, maar wel lichte gebruikssporen heeft.

Een C-grade toestel is technisch en functioneel in orde, er zijn wel duidelijke kosmetische gebruikssporen.

Hoe lager de grade, hoe lager de prijs, maar dat is vanzelfsprekend.